Scener, skådisar och stadens toppar

Litteraturevenemang kan inte nog firas!
Under mina år som drivkraft i Stockholm Läser blev evenemanget med ett silvrigt kuvert Och vinnaren är … mer och mer elegant och det litterära programmet som följde var en fest – var gång.

Stort TACK till alla som bidragit till sköna inramningar – Kulturhuset, Kungsträdgården, Tessinska palatset.
Scenerna ställdes till mitt förfogande från det första året. I Kulturhuset har Stockholm Läser stått på scenen i biblioteket och i Serieteket. Sam Carlqvist har flera gånger lånat mig stora scenen i Kungsträdgården  och livat upp med jazzorkester och trumpetfanfar. Den vackra salen i Tessinska palatset blev år 2008 toppfinal på mitt Stockholm Läser.

Skådisar – TUSEN tack!
Under åren med Stockholm Läser har jag fått anledning att beundra och vara tacksam mot skådespelare, erfarna amatörskådespelare, sångare och sånggrupper, skalder och konstnärer som ställt upp för Stockholm Läser.
Inte minst författaren May Larsson som med mig läst samtliga föreslagna böcker.  Utan May … vet jag inte om jag kunnat ro Stockholm Läser i land, liksom framlidna professor Birgitta Genberg.
Poeten och skådespelaren Eva Ermenz har varit uppläserskan av sidor ur de vinnande verken.
Skådespelarna Henrik Norman och Ann-Sofie Kylin samt amatörskådespelarna Bernd Briese och Annika Nilsson har framför scener ur passande stockholmsbaserade pjäser och gestaltat scener ur  vinnande böcker.
En lång rad sångare har deltagit bland annat gruppen Ur hjärtat.
Poeten målaren, ljudkonstnären Carinne Löfgren-Williams har deltagit med uppläsningar och performances. Och stockholmstavelmålare Bengt Elde har skänkt tavlor till vinnande författare.

Stadens toppar
Den vinnande stockholmsromanen 
fick en officiell mottagare redan från början. Det skulle vara en människa i en position som kunde värna idén om ett litterärt samtalsämne i Stockholm. Det måste bli en politiker inom kultursfären. Den första blev Birgitta Rydell (fp). Vant tog hon grepp om idén och tillsammans med läsrörelsen (Larry Lempert) höll hon på att stjäla Stockholm Läser för sin sak, det var valår det året. I vilket fall fick hon ta emot romanen Doktor Glas ur min hand och höll ett tal.
Åren därpå kom en rad litterärt och kulturellt skolade personer att ta emot årets Stockholm Läser. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) och landshövding Mats Hellström (f.d. S) har varit i särklass en fröjd att lyssna till.  
tessinska feb 08Framlidna landshövding Per Unckel höll ett inspirerande driftigt tal om bokens och läsandets betydelse och han öppnade sitt palats för Stockholm Läser och det kändes stort.

t.v. Jennie Dielmans, mitten jag. Foto: Ulla Lindborg

Bildgalleri