Stockholm läser

2022 – 20 år med Stockholm Läser

En stark barndomsskildring

2021
”Janne, min vän”, Peter Pohls succédebut från 1985, tilldelades såväl Nils Holgersson-plaketten som Litteraturfrämjandets stipendium och Deutsche Jugendliteraturpreis. Och i år, 2021, är ”Janne, min vän” utvald till årets Stockholm läser-bok!

20 januari 2020 utsågs Carina Rydbergs kultklassiker Den högsta kasten till årets bok i projektet Stockholm läser. 

Obeveklig och skoningslös. Så beskrivs Carina Rydbergs kultförklarade bok Den högsta kasten. Efter en förödande resa till Indien befinner sig Carina återigen på sin favoritplats: vid bardisken på en av Stockholms mest klassiska restauranger PA & Co. Där sitter skådespelare och musiker, advokater och servitörer, de utvalda och de oönskade. Hon förälskar sig i en av stamgästerna, en advokat, men vad vill han egentligen? Leker han med henne, ingår hon i något slags spel?
Den högsta kasten är en bok om besatthet, svek och hämnd, och dessutom en sedeskildring från nattens Stockholm. Det är en roman avklädd sin fiktiva dräkt, en autentisk berättelse och med den visar Carina Rydbergs att själva författandet är en livsfarlig och grym hantering – det är inte riskfritt att skriva.
Bild:
Jag sprättar det gyllene kuvertet i Rotundan Stockholms Stadsbibliotek 2020

Stockholm Läser är en gigantisk bokcirkel. Den växer med tusentals bokläsare varje år. Man läser en bok, en stockholmsroman. Människor i hela landet är intresserade och hör av sig varje år för att få veta titeln på årets roman.

Inom Stockholm Läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den.

Stockholm läser startades av mig författaren Helena Sigander som drev projektet under åren 2002–2008. Inspirationen kommer från USA där motsvarande lässatsningar finns i flera städer. År 2011 lanserades projektet åter av Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek som sedan dess ansvarar för det.  ////

Så här var det. Jag startade Stockholm Läser 2001 och drev alltihop med stora omröstningar om vilken romantitel som skulle vinna och vilken författare, sådeles, som skulle hedras med en blå fjäder. Läs mer om hur det gick till.
Bildgalleri.

2008 gav jag bort Stockholm Läser till Författarcentrum Öst som slog sig ihop med Stockholms stadsbibliotek och efter ett par års grunnande har Stockholm Läser fått sin nuvarande form. En jury väljer ut en klassisk stockholmsroman.

Under min tid vann följande romaner titeln Stockholm Läser   Sigander Helena och Doktor Glas
2002 – Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
2003 – Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström 
2004 – Änglarnas stad av Heidi von Born
2005 – Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri 
2006 – De i Utkanten älskade av Johanna Nilsson
2007 – I skuggan av ett brott av Helena Henschen
2008 – Tackar som frågar av Jennie Dielmans

Stockholm Läsers titlar från  2011 129814-0
2011 –  Norrtullsligan av Elin Wägner
2012 –  En dåres försvarstal av August Strindberg
2013 –  Var det bra så? av Lena Andersson
2014 –  Barnens ö av PC Jersild
2015 –  Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson
2016 –  Det hemliga namnet av Inger Edelfeldt
2017 – Sodomsäpplet av Bengt Martin
2018 – Grupp Krilon av Eyvind Johnson
2019 – För Lydia av Gun-Britt Sundström
2020 – Den högsta kasten av Carina Rydberg
2021 – Janne, min vän av Peter Pohl
2022 – Huset vid flon av Kjell Johansson

 

Denna blå glasbubbla är en utmärkelse jag fått av Stockholm stad
för Stockholm Läser

1 svar på ”Stockholm läser”

Kommentarer är stängda.