Barn- och ungdomslitteratur

Viggo, prinsessan Matilda och draken
e-bok från 6 år
15 kr i Exilium förlags bokshop

Två unga miljöaktivister upplever farliga äventyr samtidigt som deras mod och vänskap växer

omslag1Vi spelar i natt, Lina
Omslag Ulla Lindborg
Lina, i år 7, upptäcker sin kvinnlighet, musikens goda inverkan (även om orkestern hon är med i  spelar på nätterna och på förbjudet område) samt får nya kamrater i årskurs 8 och 9 i denna mystiska, spännande berättelse om livets kast från oförställd glädje till djupaste sorg.
Händelserna utspelas i Stockholms innerstad. En avgörande roll spelar skolans Stora Mattanten i spelet om den hemliga orkesterns konserter nattetid för sjuka barn på ett sjukhus. Inbunden. Pris 283 kr.

Köp på Adlibris, 285 kr.

bild 089De skalliga barnens orkester,  Gondolin förlag 2005

Slut på förlaget.

………………………………………………………………………………………………….

sma08

Sveriges kusligaste spökhistorier,
antologi, Semic förlag.
Illustratör är Hans Arnold och min gamle vän. Han ser till att illustrationen till min skräckis, Gengångare, kommer på omslaget.
Tack Hans i himlen!
2001
Gengångare kommer en ny karismatisk pojke till Nennes klass. Han talar med stela läppar, bär solglasögon och håller sig i skuggan. Det är två veckor kvar på terminen till sommarlovet. Den nye killen föreslår att klassen gör en utflykt till hans ö i skärgården. Klassen tar en båt dit. Ön verkar till en början obebodd…
En gengångares enda uppgift är att göra människor till gengångare. Gengångaren är en varelse, varken död eller levande, med gula ögon, ett svart hål till mun och saknar empati. En gengångare är ganska trög i rörelserna till en början men efter ett tag får den upp farten och en vanlig människa hinner inte undan.

 

angel2 angel11Sagor för små änglar med trötta föräldrar, René Coeckelberghs Editioner 1991/ nyutgivning
Dejavu förlag. KÖP 101 kr 

Sagor för små änglar med trötta föräldrar utgör en kombination av tradition och mystik i H C Andersen-stil. Såväl barn som vuxna lockas av det outsagda i sagorna vars teman är en blandning av ursprunglig mytologi och alldeles vanliga, spralliga, modiga upptåg.
Illustratör av sagorna är Susanne Glemme. Susanne är utbildad på Konstfack och har den egna reklambyrån Glemme m.fl.

Omdöme: 
Ann-Britt H, bibliotekarie: Jag lånar Sagor för små änglar med trötta föräldrar själv, att ha till hands att läsa högt ur då förstaklassarna och dagisbarnen kommer. En perfekt bok att läsa och sedan samtala om. Det har jag gjort i åratal.

Sagor för små änglar med trötta föräldrar innehåller sju sagor
1- ur Trumslagaren
Det var en gång en liten pojke som älskade att trumma. Var han än var hittade han något att slå på. För inom den lilla pojken fanns en rytm som ville ut.
– Bom – ratata – bom – bom!
Den lilla pojkens ögon lyste av glädje när han slog på kastruller eller boken han börjat läsa i. Han kunde inte alls förstå att alla andra skrek:
– Sluta trumma!   /…/

2-ur Den lilla pojken och figuren
Det var en gång en liten pojke som cyklade till posten med ett brev från sin mamma. Mitt i vägen stod plötsligt en liten figur och liftade. Figuren hade en brun, rätt hög och krokig hatt, grå jacka och gröna byxor.
Han ser varken ut som en vuxen eller ett barn, hann den lilla pojken tänka innan han blev tvungen att stanna för att inte köra över figuren.
– Jag följer med dig, sa figuren.
– Jag ska till posten, sa den lilla pojken osäkert.
– Posten, posten, sa figuren och nickade och klättrade upp på  pakethållaren.
Och så åkte de till posten.
När den lilla pojken hade lämnat brevet som skulle, stod figuren kvar vid cykeln.
– Nu måste jag åka, sa den lilla pojken.
– Jag följer med dig, sa figuren.   /…/

3-uIngenting särskilt!
/…/   När så den lille pojken gick där på trottoaren och stretade med sin skolväska märkte han att en man gick bredvid honom.
– Det var en tung väska, sa mannen.
– Inte särskilt, sa den lilla pojken. Jag är stark.
Mannen gjorde en rörelse med handen över väskan, fast det märkte inte pojken, och genast kändes väskan lätt som en fjäder.       /…/

4-ur Den mystiska måsen
Det var en gång en liten pojke som hade en tam mås. Ja, måsen var inte tam och bodde inomhus som en hund, förstås. Nej, den levde sitt liv bland de andra måsarna. Men så snart den lilla pojken var ute kom måsen flygande.
Så hade det alltid varit. Ända sedan den lilla pojken varit baby hade måsen funnits i närheten. Då pojken blev större och spelade fotboll, var måsen med och flög fram och tillbaka över planen. När pojkens lag gjorde mål skrattade och skränade måsen väldeliga. Om laget förlorade gick måsen på marken och hängde med huvudet och sparkade småsten framför sig, precis som pojken. /…/

             5. Pojken, prinsessan och draken
             6.Pojken som alltid sa nej
             7. Pojken och tornet

Viggo, prinsessan Matilda och draken
från 6 år e-bok