Stockholm läser

Sthlms stads utmärkelse

2018 års STOCKHOLM LÄSER – bok
är Grupp Krilon av Eyvind Johnson   

 (Den blå glasbubblan är en utmärkelse jag fått av Stockholm stad för Stockholm Läser)

Stockholm Läser är en gigantisk bokcirkel. Den växer med tusentals bokläsare varje år. Man läser en bok, en stockholmsroman. Människor i hela landet är intresserade och hör av sig varje år för att få veta titeln på årets roman.

Juryns motivering för 2018 års Stockholm Läser bok:
”Det fiktiva och det verkliga rör sig i olika berättelseskikt i ”Grupp Krilon” och gör Stockholm till en utkikspunkt in mot jaget och ut mot världen. Maktambitioner på Stockholms fastighetsmarknad får ödesdigra verkningar i den småborgerliga vänkretsen kring Johannes Krilon. Vänskaper ödeläggs, lögn och förtal slutar i underkastelse och apati inför makten. Med tragisk nödvändighet drivs Krilon själv att agera för öppna värden. ”Grupp Krilon” är Eyvind Johnsons uppfordrande maning att i det auktoritäras närvaro inte ställa sig neutral.”

Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den.

Stockholm läser startades av författaren Helena Sigander som drev projektet under åren 2002–2008. Inspirationen kommer från USA där motsvarande lässatsningar finns i flera städer. År 2011 lanserades projektet åter av Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek som sedan dess ansvarar för det.  ////

Så här var det. Jag startade Stockholm Läser 2001 och drev alltihop med stora omröstningar om vilken romantitel som skulle vinna och vilken författare, sådeles, som skulle hedras med en blå fjäder. Läs mer om hur det gick till.
Bildgalleri.

2008 gav jag bort Stockholm Läser till Författarcentrum Öst som slog sig ihop med Stockholms stadsbibliotek och efter ett par års grunnande har Stockholm Läser fått sin nuvarande form. En jury väljer ut en klassisk stockholmsroman.

Under min tid vann följande romaner titeln Stockholm Läser   Sigander Helena och Doktor Glas
2002 – Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
2003 – Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström 
2004 – Änglarnas stad av Heidi von Born
2005 – Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri 
2006 – De i Utkanten älskade av Johanna Nilsson
2007 – I skuggan av ett brott av Helena Henschen
2008 – Tackar som frågar av Jennie Dielmans

Stockholm Läsers titlar från  2011 129814-0
2011 –  Norrtullsligan av Elin Wägner
2012 –  En dåres försvarstal av August Strindberg
2013 –  Var det bra så? av Lena Andersson
2014 –  Barnens ö av PC Jersild
2015 –  Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson
2016 –  Det hemliga namnet av Inger Edelfeldt
2017 – Sodomsäpplet av Bengt Martin
2018 – Grupp Krilon av Eyvind Johnson